3D-skrivere

3D-skrivere blir mer vanlig å bruke. 3D-utskriftsteknologi har utviklet seg raskt de siste 15 årene. Teknologien egner seg godt når man spesialiserer seg på mindre produkter og i mindre serier av produkter, for eksempel ved produksjon av prototyper.

De vanligste 3D-printerne er basert på en teknologi kalt FFF – Fused Filament Fabrication eller FDM – Fused Deposition Modeling. Skrivere av denne typen smelter termoplast til tynne tråder gjennom en oppvarmet dyse. Ledningen smeltes så sammen i flere lag oppå hverandre.

For å kunne lage en 3D-utskrift må du ha tilgang til en 3D-fil. Det vanligste formatet for 3D-utskriftsfiler er .stl. Det finnes en mengde nettsteder på nettet hvor du kan laste ned ferdige 3D-filer for utskrift.

Hvis det er et helt nytt produkt, må 3D-filen opprettes. Dette gjøres i en eller annen form for 3D-program hvor du bestemmer størrelsen og formen på objektet du vil skrive ut. Den ferdige filen eksporteres deretter til selve utskriftsprogramvaren som vanligvis følger med 3D-skriveren.